DSC06166.JPG

Alexandr malý

DSC00094.JPG
Třída: Ptáci
Řád: papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: papouškovití (Psittacidae)
Podčeleď: Alexandr malý (Psittacula krameri)
Druh: Alexandr malý (Psittacula krameri)
Výskyt: severní a střední Afrika, Indie, Barma a jih Číny
Velikost: 40 - 41 cm (včetně ocasu)
Hmotnost: 140 g
Kroužek: 7 mm
Počet vajec: 3 - 6 (nejčastěji 4)
Inkubační doba: 22 - 24 dnů, 2x ročně
Potrava: směs semen pro střední papoušky + ovoce a zelenina
Cena: 600-800 Kč přírodně zbarvený pták



ŽIVOT V PŘÍRODĚ

* Je rozšířen na velkém území ve střední a severovýchodní Africe, Afganistanu, Pákistánu, Indii a Nepálu až po střední Barmu a Cejlon.
* Zvláštností tohoto druhu je, že má dvě geografické rasy v Africe (západoafrickou a východoafrickou) a dvě v Asii (Alexandr malý indický a Alexandr malý cejlonský).
* Asijský poddruh Alexandra malého má červený zobák, zatímco africké poddruhy mají černý zobák.
* Žije v nadmořských výškách do 1600 m.
* Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté oblasti a kulturní krajina.
* V několika zemích Evropy (zejména západní) žije volně, především v městských parcích. Na některých místech zde dokonce hnízdí. V tomto případě se jedná o potomky dovezených jedinců, kteří uprchli z lidské péče.
* Alexandři malí žijí v hejnech, v místech, kde je dostatek potravy, a bezpečné místo k odpočinku. Na stanovištích, kde nocují jich můžeme potkat i stovky.
* Alexandři velice dobře lítají, ale jen málokdy létají do větších vzdáleností.


POTRAVA

* Potrava Alexandrů by měla být pestrá, krmíme je slunečnicí, ovsem, pšenicí, lesknicí, prosem a konopným semenem (semencem), dále krmíme dětské piškoty, jablka, mrkev, různé ovoce nakrájené na kousky, ořechy, čerstvou kukuřici v klasech, neloupanou rýži a zelené krmivo.
* Nezapomeneme na přísun čerstvých větví na okusování.
* Každodenní čistá voda je podmínkou.
* Do běžné denní stravy je dobré zahrnout také speciální granule pro papoušky, které obsahují veškeré potřebné složky, které by měl papoušek dostávat.
* Žádnému papouškovi nepodáváme avokádo- je pro něj silně jedovaté!!!
* V přírodě se živí semeny, bobulemi, plody, květy a nektarem.


POPIS

* Dospělý jedinec dosahuje délky až 40 cm, více jak dvě třetiny připadají na neobvykle dlouhý ocas. To prozrazuje, že Alexandři jsou vynikající letci.
* Jejich hmotnost je okolo 140 g.
* Průměrná délka života ve volné přírodě je 15 let.
* Jeho peří je krásně uhlazené a přilehlé k tělu.
* Rozdíl mezi samcem a samicí je dobře patrný až po 2 letech, kdy se na krku samce objevují první černá a růžová pírka, která v dospělosti tvoří krásný límec.
* Hlava: zelená, u samce s černým a vzadu rúžovým proužkem pod lícemi, oči: se žlutou duhovkou, zobák: červený, krk a prsa: žluté, břicho a ocas: zelené, křídla: zelená, nohy: zelenošedé


POVAHA

* Dobrý "řečník" je však jen výjimečně.
* Pohlavní dospělosti dosahují v době třetího roku života.
* Chov ptáka je nenáročný, a proto ho můžeme zahlédnout i u začínajících chovatelů.
* Měli byste mu poskytnout tak velkou klec, jak jen to prostory a rozpočet dovolí.
Klec by mu měla přinejmenším dovolit naplno roztáhnout křídla.

Máte korelu?

Ano (193 | 79%)
Ne (23 | 9%)
Ještě, ne (30 | 12%)
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one